Informatief

Acupunctuur

Traditioneel Chinese Geneeskunde

Acupunctuur is van oudsher een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Samen met de Chinese kruidengeneeskunde, de dieetleer en de bewegingsleer (Tai Chi en Chi gong) wordt het al meer dan 4000 jaar beoefend. Sinds een halve eeuw wordt TCG in toenemende mate ook in de Westerse wereld beoefend, vooral de acupunctuur. Daarmee zijn er nieuwe ontwikkelingen op gang gekomen. Zo zijn de ooracupunctuur en de voetreflexologie nieuwe Westerse toepassingsvormen voor de al lang bestaande Chinese ooracupunctuur. De klassieke Chinese acupunctuur blijft echter de basis.
In de Chinese geneeskunde wordt er met andere ogen naar de mens gekeken dan in de Westerse geneeskunde. Een gevolg hiervan is, dat de TCG andere soorten diagnoses stelt dan de Westerse geneeskunde.

Als er 5 patiŽnten zijn met migraine, kunnen er in de TCG misschien wel 5 verschillende diagnoses gesteld worden. Zo maakt het veel verschil of de pijn juist in het vůůr- of het achterhoofd zit; of de pijn juist ‘s morgens of ‘s avonds begint enz. Uiteraard hoort bij iedere andere diagnose een aparte behandeling. Voor een uitleg over de werking van acupunctuur moet u dan ook eerst iets weten over de TCG in het algemeen.

Yin en Yang

Het hele universum kan verdeeld worden in 2 delen die tegenovergesteld zijn, maar ůůk elkaar aanvullen, b.v. nacht - dag, donker - licht, vrouw - man, voeten - hoofd, koorts - ondertemperatuur. Deze 2 delen worden Yin en Yang genoemd. Waar het om gaat is dat Yin en Yang in evenwicht, in harmonie moeten zijn. Bij harmonie is men gezond, bij disharmonie tussen Yin en Yang is men ziek. Yin en Yang zijn geen aparte of bijzondere dingen maar gewoon de 2 kanten van de natuur die overal te zien is. Het is ook een manier van klachten indelen.

Chi of Qi

Chi kan het best vertaald worden met energie. Door het lichaam stroomt chi. Als chi goed stroomt, is men gezond. Als het niet goed stroomt, is men ziek. Er kan teveel of te weinig chi zijn. Ook kan de stroming geblokkeerd zijn.
Als iemand moe is heeft hij een gebrek aan energie, Qi, dit kan niet alleen gevoeld worden maar ook gemeten worden met het PROGNOS apparaat!

De meridianen

Door het hele lichaam stroomt chi, maar vooral in bepaalde kanalen, meridianen genoemd. Deze meridianen verbinden de lichaamsdelen met elkaar, zodat de chi, die op de ene plaats gemaakt wordt, naar de andere plaats kan stromen. Er zijn 12 hoofdmeridianen en vele bijmeridianen. Deze lopen grotendeels via zenuwbanen maar kunnen ook andere structuren in het lichaam volgen (zie de meer wetenschappelijke uitleg op de pagina achtergrond van de acupunctuur).

Acupunctuurpunten

Op de meridianen, die onder de huid lopen, liggen acupunctuurpunten. Door deze punten te behandelen kun je de chi in de meridianen beÔnvloeden, waardoor iemand weer beter wordt. Een behandeling van een acupunctuurpunt kan plaatsvinden door het te prikken (de meest bekende vorm), maar ook door druk, massage, warmte, elektriciteit, magneten of laserstralen. Iedere manier heeft zijn eigen voor- en nadelen.

 

 


de acupunctuurnaald prikkelt het zenuwstelsel

Afhankelijk van de aandoening van de patiŽnt maakt de acupuncturist een keuze welke punten behandeld worden, op welke manier, hoe lang de behandeling duurt en het aantal behandelingen. Per patiŽnt kunnen daarin grote verschillen zijn.

Cupping

Zijn een soort glazen zuignappen waarmee vacuŁm gemaakt kan worden en stijve verharde spieren losgemaakt worden.

 

 

cupping; goed voor een stijve nek of rug
 

Chinese kruiden

Wat veel mensen (nog) niet weten is dat de Chinese kruiden geneeskunde (Fytotherapie) een heel belangrijk onderdeel van de acupunctuur is en zelfs soms als enige therapie (ook bij prikangst, maar ook laser kan dan gebruikt worden) of als therapie ernaast toegepast kan worden. In China heeft men al duizenden jaren ervaring met kruidentherapie kunnen doorgeven waardoor veel kennis bewaard is gebleven. Momenteel wordt er over de hele wereld erg veel onderzoek naar deze kruiden en kruidencombinaties verricht (ook door Nederlandse Universiteit Utrecht Faculteit Farmacie en TNO-voeding) . Er blijken opmerkelijke resultaten mee geboekt kunnen worden.

Behandelingen

Bij sommige ziekten en klachten kan de ‘Westerse’ geneeskunde meer bereiken (b.v. kanker, botbreuken). Bij veel andere aandoeningen is acupunctuur meer succesvol. Met name de pijnbestrijding is erg bekend (b.v. spit, migraine, aangezichtspijn, gordelroos, rugpijn, enz.), maar er zijn nog veel andere klachten en ziekten waar acupunctuur genezing bevordert.
Om er enkele te noemen: darmstoornissen, allergie, moeheid, slapeloosheid, chronische ontstekingen, obstipatie, beenzweren, brandend maagzuur en maagzweren, vele sportblessures, spierverrekking, verslaving, hyperventilatie, angst , opvliegers en vele andere klachten. Bij twijfel of een behandeling zinvol is kunt u gerust even naar de praktijk bellen. Bij weer andere aandoeningen is een combinatie van Westerse geneeskunde en acupunctuur wenselijk (b.v. astma, reuma). Soms is het wenselijk dat er contact is met de huisarts of behandelend specialist. Uiteraard wordt onder strikt hygiŽnische condities gewerkt, waardoor overdracht van infectieziekten uitgesloten is.
Onlangs hebben wij in het kader van nieuwe therapeutische mogelijkheden
voor de complementaire geneeskunde (CAM) de nieuwe, pijnloze lasertherapie methode voor locale behandeling, de Lasernaald acupunctuur, in onze praktijk geÔntroduceerd.

Bewijs

Verder is middels wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat acupunctuur werkt (Nederlands Tijdschrift van Geneeskunde van 14-2-2004 nr7 laat een Duitse studie zien in Arzte Zeitung, 23 januari 2004 www.aerztezeitung.de) . Ook over de manier waarop het werkt is al het een en ander bekend. Acupunctuur heeft dus niets met geloof of religie te maken. Zie acupunctuur is effectief.
Een boek als Medical Acupuncture A Western Scientific Aproach van J.Filshie en A.White (Churchill Livinstone) gaat in 400 pagina’s in op vele wetenschappelijke onderzoeken in en verklaart ook op een reguliere manier hoe acupunctuur kan werken (en lat ook kritische punten zien) .
Een boek als The Pharmacology of Chinese Herbs van Kee Chang Huang (CRC Press) laat zien welke werkzame stoffen de Chinese kruiden bevatten en waar het op werkt maar ook wat eventuele bijwerkingen kunnen zijn bij onoordeelkundig gebruik.
Recentelijk zijn er dmv hersenscans (fMRI) wetenschappelijke aanwijzingen gevonden die dit concept ondersteunen (2009 Kong, Kaptchuk ea - free article).
Op de wetenschappelijke website pubmed (US National Library of Medicine National Institutes of Health ) zijn op dit moment meer dan 26000 wetenschappelijke onderzoeken naar acupunctuur te vinden!

Indicaties voor acupunctuur

Veel mensen weten niet goed welke ziekten in aanmerking komen om het acupunctuur te behandelen.
Sommige aandoeningen kunnen volledig genezen worden. Bij andere aandoeningen is een flinke verlichting van de klachten mogelijk.
De WHO van de Verenigde Naties heeft een lijst opgesteld van aandoeningen waarvoor acupunctuur geschikt is.

Pijn

Bijna alle pijnen zijn met acupunctuur te verlichten of te genezen, ongeacht de plaats (hoofd, rug etc.) of de oorzaak (reuma, versleten gewrichten, zenuwpijnen, pijn na operaties).


terug naar overzicht Informatief