Informatief

Laseracupunctuur

Acupunctuur

Acupunctuur wordt al duizenden jaren met succes toegepast, oorspronkelijk vooral in Oost AziŽ (b.v. China). De laatste halve eeuw, met het toenemen van de contacten tussen Oost en West, ook steeds meer in de westerse wereld. Omdat acupunctuur ontstaan is in een heel andere maatschappij, met een andere visie op de natuur en de mens, worden er andersoortige diagnoses (en therapieŽn) toegepast, dan in het westen gebruikelijk is. Voor een uitleg hier over wil ik verwijzen naar de folder "Acupunctuur".
Met de komst van acupunctuur naar het westen, werd en wordt deze geneeskunde natuurlijk wel beÔnvloed door ons natuur-wetenschappelijk denken en handelen. Eťn van de belangrijkste nieuwe ontwikkelingen houdt in, dat de acupunctuurpunten niet meer alleen met naalden en moxa (de 2 traditionele vormen) kunnen worden beÔnvloed, maar ook met elektriciteit, magneten en laserlicht. Daardoor worden de mogelijkheden sterk uitgebreid.

Lasers

Laserstralen zijn lichtstralen, waarbij, in tegenstelling tot een gewone lamp, het licht bestaat uit slechts 1 golflengte en in 1 rechte straal wordt uitgezonden. Daardoor hebben laserstralen specifieke kenmerken en mogelijkheden welke gewoon licht niet heeft. Qua sterkte zijn er 2 soorten lasers. Er zijn "sterke" lasers, waarmee men kan snijden (b.v. tijdens operaties) of oorlog voeren (satellieten uit de ruimte schieten). Er zijn sinds enige jaren ook zwakke lasers, waarmee men therapie kan bedrijven. Deze worden vooral in de geneeskunde gebruikt om b.v. ontstekingen te stimuleren tot zelfgenezing. Ze worden ook gebruikt om acupunctuurpunten mee te stimuleren.

Laseracupunctuur

Het stimuleren van acupunctuurpunten d.m.v. laser heeft ten opzichte van het gebruik van naalden een aantal voor- en nadelen.

Een belangrijk voordeel is, dat stimulatie met laserstralen volledig gevoelloos is. Hoewel het gebruik van naalden meestal niet pijnlijk is, voel je er wel altijd wat van. Dit is met laserstraal stimulatie niet het geval. Daardoor is het bijvoorbeeld erg geschikt voor kinderen en baby's, doch ook voor mensen die erg tegen naalden opzien.
Een tweede voordeel is, dat sommige aandoeningen soms beter reageren op laser- dan op naaldstimulatie. Dit geldt nogal eens voor mondzweren, sommige huidaandoeningen en botvliesontstekingen.

Een nadeel is, dat laserstralen niet bruikbaar zijn voor punten die diep geprikt moeten worden (meer dan 2 cm). Dit is echter slechts bij een deel van de punten het geval.
Een tweede nadeel kan zijn, dat enkele aandoeningen trager of niet reageren op een laserbehandeling. Dit betekent dat per aandoening bepaald moet worden of behandeld zal worden met naalden of laser.

Laseracupunctuur voor kinderen

Met name voor (jonge) kinderen is laseracupunctuur erg geschikt. Niet alleen omdat het gevoelloos is, maar ook omdat ze erg goed en snel op de behandeling reageren. Omdat kinderen klein zijn, hoeft er nooit erg diep behandeld te worden, zodat vrijwel alle acupunctuurpunten effectief onder handen genomen kunnen worden.
Aandoeningen bij kinderen die vooral goed reageren zijn: druk gedrag, allergieŽn en overgevoeligheid, astma en steeds terugkerende verkoudheden, slaapstoornissen, huiduitslag en eczeem. Natuurlijk is het ondoenlijk om alle mogelijkheden hier te benoemen. U kunt er gerust naar vragen.

Lasernaald acupunctuur

Onlangs hebben wij in het kader van nieuwe therapeutische mogelijkheden
voor de complementaire geneeskunde (CAM) de nieuwe, pijnloze lasertherapie methode voor locale behandeling, de Lasernaald acupunctuur, in onze praktijk geÔntroduceerd.

Indien u voor acupunctuur verzekerd bent, wordt ook deze behandeling vergoed volgens uw polisvoorwaarden.


terug naar overzicht Informatief