Informatief

Homeopathie

De werking van het homeopathisch middel en het wetenschappelijk bewijs

Hoe de homeopathie precies werkt is nog niet helemaal duidelijk. Dat het werkt is inmiddels overtuigend wetenschappelijk bewezen met onder andere de onderzoeken van Dr.David Reilly(internist) en S.Gibson (reumatoloog) (Glasgow Homeopathic Hospital in Engeland) zoals gepubliceerd in het gezaghebbend medisch tijdschrift “The Lancet”. Maar ook de celbiologen van de Universiteit van Utrecht van Wijk en Wiegant hebben onomstotelijk wetenschappelijk bewezen dat het similia-principe van de homeopathie (het gelijke met het gelijke genezen) werkt. Maar helaas is het nog steeds zoals Dr. Reilly zegt: “Wie niet wil, zal zich door niets laten overtuigen”.
In tegenstelling tot wat u gewend bent hoeft u niet vaak medicijnen in te nemen om het geneesproces op gang te brengen. Het is niet het homeopathisch middel dat u geneest, maar uw eigen lichaam. Onder invloed van het eigen afweersysteem of geneeskracht op een natuurlijke manier gestimuleerd om zelf wat aan de klachten te doen. Die stimulering ontstaat op een eenvoudige wijze door een middel te geven dat bij gezonde personen juist dezelfde klachten kan veroorzaken! U kunt dat vergelijken met een vaccinatie tegen bijvoorbeeld poliomyelitis waarbij met hetzelfde, maar verzwakte, poliovirus gewerkt wordt. Het is dan immers het lichaam zelf dat dan voor de immuniteit zorgt!.
Een dagelijkse inname van een goed gekozen middel in een sterke potentie zou daarom de klachten zelfs teveel kunnen verergeren!. In de klassieke homeopathie wordt dan ook vaak met eenmalige doseringen gewerkt. Als het middel juist is dan moet de homeopathisch arts een duidelijk reactie kunnen constateren. Als een middel niet juist is gekozen kan het u ook geen kwaad berokkenen. De prikkel van een dergelijke verdunning wordt alleen door het lichaam opgepakt als het lichaam dit herkend als precies datgene dat nodig is voor een diepe genezing. Homeopathische middelen hebben dan ook geen bijwerkingen. Een homeopathisch middel dat u zo bij de drogist koopt kan echter wel degelijk problemen veroorzaken als het middel niet correct is of te lang wordt ingenomen (meer dan 2 weken achter elkaar). Dit komt dan door de geringe verdunning en het vake innemen zoals dat eigenlijk bij een regulier medicijn past. We noemen dit dan ook de klinische homeopathie in plaats van de klassieke homeopathie zoals die door Hahnemann uitgevonden is al in de achttiende eeuw!

Inname van homeopathisch medicijn

Om de werking van het homeopathisch middel zo min mogelijk te verstoren kunt u de homeopathische korrel het beste ´s ochtends op nuchtere maag onder de tong laten smelten. Van 2 uur voor tot 1/2 uur na de inname van het medicijn kunt u beter even wachten met iets eten of drinken .
Het kan soms ook nodig zijn om de homeopathische medicijnen vaker of zelfs dagelijks in te nemen, dat hangt echter erg van de aard van de klachten af en de sterkte van het homeopathische middel. Ook het gebruik van bepaalde reguliere medicijnen kan het noodzakelijk maken dat u de homeopathische korrel vaker moet innemen.
Er zijn ook een aantal stoffen die bij sommige mensen de werking van het homeopathisch medicijn kunnen blokkeren.
Koffie en pepermunt (menthol) zijn de meest bekende "antidoten" die bij een aantal mensen de werking van een homeopathisch middel volledig teniet kunnen doen. Het is dan ook beter om geen enkele koffiesoort te nemen of iets dat naar pepermunt smaakt gedurende de gehele behandeling. U mag natuurlijk wel surrogaatkoffie gebruiken zoals Bambu-koffie, Pascha, Pionier, Swisslike coffee, notenkoffie, granenkoffie of een ander merk (er zijn meer dan 20 soorten). Ook cafeíne in cola of toegevoegd aan pijnstillers zoals in Finimal of Panadol plus en Ergocof. wordt afgeraden. Paracetamol of aspirine alleen is natuurlijk geen enkel probleem.
Pepermunt is ook in de gewone tandpasta's verwerkt. Iedere tandpasta zonder pepermunt is dus geschikt. Voorbeelden zijn onder andere
Elmex mentholvrij, Zendium mentholvrij Parodontax zonder pepermunt (met of zonder fluoride; heeft een zoute smaak ), Elmex zonder menthol, Homeofresch en Homeogencil, Homeoclean of CR32 welke in verschillende smaken te verkrijgen zijn (fris, anijs, citroen of appel). Ook kauwgom is zonder menthol te koop (kinderkauwgom met fruitsmaak of Homeofresch). Deze smaken zullen wel even anders zijn dan wat U gewend bent.

Ook bouwstoffen en kruiden

Het kan ook nodig zijn om een of meerdere natuurgeneeskundige middelen of vitamines of mineralen toe te voegen om de genezing zo snel mogelijk te laten verlopen. Dit moet dan vaak wel dagelijks ingenomen worden. Maar is meestal van beperkte duur. Soms is dit zelfs het belangrijkste onderdeel van de behandeling.
Ook een dieet kan noodzakelijk zijn als de eigen geneeskracht het anders niet kan redden. Dit heet dan orthomoleculaire voedings-geneeskunde.
Het Griekse woord Orthos staat voor recht en juist. Moleculair staat voor de moleculen waaruit het lichaam is opgebouwd, eigenlijk voor het geheel van organische verbindingen en reacties die in het lichaam plaats vinden. De Orthomoleculaire geneeskunde probeert de stofwisseling in het lichaam dus op het juiste pad te brengen. Het optimale biochemische milieu in het lichaam. De basis vormt de juiste voeding aangevuld met voedingssupplementen zoals vitamines en mineralen die het lichaam nog tekort komt voor de optimale gezondheid. Deze benaming is bedacht door prof.dr.Linus Pauling in 1968. In de Orthomoleculaire geneeskunde wordt gebruik gemaakt van de kennis van de reguliere voedingsgeneeskunde.

Chinese kruiden

Zijn eigenlijk een onderdeel van de kruidentherapie.
Een aantal kruiden zijn ook hier erg bekend (zoals kaneel, gember en zoethout) en sommigen groeien alleen in China. Ook deze kunnen voortreffelijk en diepgaand werken op velerlei klachten, met name bij ernstiger aandoeningen. Nadeel van de kruiden zijn de kosten en de smaak.

Soort behandeling

U kunt zelf aangeven of u een voorkeur heeft voor een bepaalde soort behandeling gezien ook het verschil in kosten bij de verschillende manieren van aanpak die mogenlijk zijn. Kruiden en voedingssupplementen worden niet door alle verzekeraars vergoed, homeopathische korrels zijn juist erg goedkoop. Bij acupunctuur hoeft u niets te slikken maar moet u wel wekelijks behandeld worden 6 tot 10 keer.

De duur van de behandeling

Bij een homeopathische behandeling geneest het lichaam van binnen uit. Het is dus het lichaam zelf dat onder invloed van het homeopathisch medicijn de genezing moet bewerkstelligen. De duur van de behandeling hangt dan van een aantal factoren af. Erg belangrijk is hoe lang de klachten al bestonden voordat de homeopathische behandeling begon. Als een hoofdpijn 1 week bestaat geneest dat binnen zeer korte tijd, als het u al vele jaren plaagt dan mag u al gauw enkele maanden tot een jaar voor de behandeling uittrekken. U moet ook bedenken dat 6 behandelingen bij een fysiotherapeut in 2 tot 3 weken gedaan worden, terwijl u dan bij een homeopathisch arts al 6 maanden bezig bent!.
Minstens zo belangrijk zijn de ernst en de aard van de klachten. Een reumatische aandoening zal natuurlijk meer tijd voor het lichaam vergen dan een chronische verkoudheid. Emotionele of mentale klachten (bijvoorbeeld concentratiestoornissen, hyperventilatie, angsten of depressieve klachten) worden in de homeopathie gezien als ernstige aandoeningen welke tot de diepere lagen van de mens behoren en dus langer duren.
Als derde factor moet vermeld worden hoeveel reactiekracht het lichaam nog heeft. Een uitgeput iemand zal langzamer reageren dan een jong en energiek persoon. Bij een chronische ziekte kan het natuurlijk ook zo zijn dat zich een aantal ziektebeelden na elkaar ontstaan zijn (bijvoorbeeld astma na onderdrukking van een eczeem) en dat bij homeopathische behandelingen deze als de schillen van een ui weer afgepeld moeten worden. Er kunnen dus verschillende middelen achter elkaar nodig zijn om tot een goed resultaat te kunnen komen. Of behandelingen moeten gecombineerd worden om tot een beter resultaat te komen. Tenslotte is ook een zeer belangrijke factor uw medewerking. Als u een nauwkeurige beschrijving van uw klachten geeft en ook uw onbelangrijk lijkende klachten niet vergeet, zal het passende middel, of de passende behandeling, snel en doeltreffend gevonden kunnen worden .
Het is dan ook van het grootste belang dat U zich bij de behandeling actief en openhartig opstelt.
Samenvattend kan dus gezegd worden dat de behandeling van eenvoudige onschuldige aandoeningen kort kan zijn (1-2 maanden) Bij ernstige constitutionele ziekten tot wel meer dan een jaar kan oplopen. Werkelijke genezing kost vaak meer tijd dan alleen maar een onderdrukking van de klachten.


terug naar overzicht Informatief