Informatief

Stoppen met Roken

Afleren van een slechte gewoonte

Zoals iedereen weet is roken één van de slechtste gewoonten in onze samenleving met betrekking tot de gezondheid. Dat is dan ook de voornaamste reden voor rokers om te willen stoppen. Voor een aantal rokers is dat betrekkelijk makkelijk; zij hoeven niet zoveel moeite te doen. Voor anderen is het juist erg lastig, zeker voor diegenen, die lang en veel roken. Er kan sprake zijn van (lichamelijke en/of psychische) onthoudingsverschijnselen, verslaving of gewoontevorming. Alle drie kunnen ze het u lastig maken te stoppen met roken.

Onthoudingsverschijnselen

Onthoudingsverschijnselen uiten zich door bijvoorbeeld zweten, trillen, hartkloppingen, slaapstoornissen, concentratieverlies of geïrriteerdheid. Deze verschijnselen duren nooit langer dan enkele dagen tot weken.
Verslaving uit zich door aanvalsgewijze hevige trek in roken; tussen deze “aanvalletjes” is er niets aan de hand. Gewoonteroken kunt u herkennen aan het gedachteloos, automatisch opsteken van een sigaret zonder dat u er zin in hoeft te hebben.

Hulpmiddelen bij het stoppen

Nu zijn er een aantal hulpmiddelen, die u het makkelijker maken om te stoppen met roken. De belangrijkste worden hieronder genoemd. Naar eigen inzicht kunt u hieruit een keuze maken.
De trucjes zijn:

 • Vermijd rokerige ruimtes en andere rokers, indien mogelijk.
 • Matig uw alcohol- en koffiegebruik; deze vermeerderen de zin in tabak.
 • Eet niet teveel tegelijk; ook copieuze maaltijden stimuleren de rooklust.
 • Drink veel water.
 • Verzin een alternatieve handeling: bedenk iets wat u kunt doen in plaats van een sigaret op te steken: het helpt de trek op zo’n moment te verminderen.
 • Tabacum D3 (en andere homeopathische middelen).
  Het is een homeopathisch middel en bevat homeopathisch bewerkte tabakextracten. Ook dit middel gaat de onthoudingsverschijnselen, die u kunt krijgen bij het stoppen met roken, tegen.

Het beste is echter een constitutiemiddel dat past bij uw gestel.

Chinese kruiden

Deze kunnen een uitstekende aanvulling zijn op de acupunctuur om niet alleen de sigaretbehoefte te verminderden maar ook de spanning te verlichten.
Deze worden aangepast naar de persoon en dus als designrecept voorgeschreven. U kunt ze dan bij uw eigen apotheek bestellen.

Hypnose

Dit middel is geschikt voor die mensen, die goed te hypnotiseren zijn; dat is niet iedereen. U kunt terecht bij een erkende hypnotherapeut.

Acupunctuur

Het effect van acupunctuur bij het stoppen met roken is:

 • het vermindert de onthoudingsverschijnselen;
 • het vermindert de trek in het roken;
 • het zorgt ervoor dat u minder aan roken denkt als u gaat stoppen.

Deze effecten zorgen ervoor dat u meer kans heeft op een succesvolle stoppoging. Uiteraard is ook acupunctuur geen wondermiddel. U zult er zelf ook nog meer of minder moeite voor moeten doen. Iedere behandeling krijgt u 10 naaldjes in het ene oor en 1 in het andere oor. Deze worden na 15 minuten verwijderd. Door de behandeling wordt het oor wat rood en warm. U voelt er wel iets van, doch pijnlijk is het niet. Uiteraard wordt onder strikt hygiënische condities gewerkt, waardoor overdracht van infectieziekten uitgesloten is.

De rookstoptherapie

Deze omvat meestal 3 behandelingen. Voor veel mensen is dit aantal voldoende. Hierdoor wordt de moeilijke beginperiode overbrugd. Daarna kan men meestal op eigen kracht verder. Ieder consult zult u (in principe) een acupunctuurbehandeling krijgen. Aangezien dit wel goed helpt, maar geen wondermiddel is, worden er meestal ook nog andere hulpmiddelen toegepast afhankelijk van de manier waarop u verslaafd bent; geen enkele roker is hetzelfde. Op deze manier krijgt u een op u toegespitste therapie, waardoor de kans op succes het grootst is.

Indien u voor acupunctuur verzekerd bent, wordt ook deze behandeling vergoed volgens uw polisvoorwaarden.


terug naar overzicht Informatief